Open Monumentendagen 2015


Hans de Louter maakt en repareert instrumentenRebab raakt gevoelige snaar bij Hans de LouterOpen Monumentendagen 2015Blij met zevende snaarKlank halen uit houtApeldoornse viool steekt de oceaan overEen rijk leven met snaarinstrumenten – Hans de Louter levert zijn meesterwerk af


Het atelier ‘Hans de Louter, luthier’ is een begrip in Apeldoorn en ver daarbuiten

omd-logo

Opvallend is de overeenkomst tussen zijn achternaam dat onder andere ‘de luit’ betekent’ en zijn beroep, luthier. Luthier komt oorspronkelijk uit het Frans en het betekende in de tijd van de gilden ‘Luitenbouwer’. Door het afleggen van een proeve van bekwaamheid waarbij een luit gebouwd moest worden, kon men daarna verder gaan met vioolbouw.

De winkel en het atelier bestaan ongeveer dertig jaar en Hans ontwikkelt en vervaardigt akoestische snaarinstrumenten in opdracht van muzikanten. Voorbeelden hiervan zijn folk- en jazzgitaren, mandolines en mandola’s en Ierse bouzouki’s.
Zijn bijzondere aandacht gaat uit naar het bouwen van violen en altviolen. De grootste uitdaging bij het bouwen van een instrument is om aan de verwachtingen van de toekomstige eigenaar te voldoen.

Opvallend is dat in dit digitale tijdperk violen nog steeds op dezelfde manier en uit dezelfde grondstoffen vervaardigd worden als in de tijd van Stradivarius. Uiteraard zijn er wel een aantal aanpassingen maar de manier van werken is nog exact hetzelfde: het ontwerpen via de Gulden Snede waarbij ook de houtverbindingen en gereedschappen nog met elkaar overeenkomen. Door deze manier van werken komt iedere keer een bijzonder instrument tot stand.

Hans de Louter:

Men heeft mij gevraagd om in het kader van ‘Kunst en Ambacht’ op 12 en 13 september 2015 mee te doen aan de Open Monumenten Dagen. Daarmee heb ik graag ingestemd.
Voor het eerst in 30 jaar is mijn atelier opengesteld voor een groot publiek, zodat men hier eens zonder afspraak naar binnen kon lopen en kon zien wat er nu achter die winkel allemaal gebeurt.

De dagen waren een groot succes: het bezoekersaantal van 244 overtrof alle verwachtingen en het was daarmee behoorlijk druk in en rond het atelier!

Scroll naar boven